Vluchtelingen en onderwijs

Voorbereiding op werk

Opleiding

Niet alle vluchtelingen zijn in staat om direct te werken. Velen zullen eerst een opleiding moeten volgen. Voor (jong-)volwassen vluchtelingen is het beroeps- en hoger onderwijs hiervoor een logische keuze. Zij kunnen dan een diploma halen waar ze op de arbeidsmarkt iets aan hebben. Ook komen vluchtelingen op deze manier in contact met werkgevers. Dit geldt vooral voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Hier vindt u informatie over de mogelijkheden voor asielzoekers en vluchtelingen om deel te nemen aan het beroeps- en hoger onderwijs. Ook de mogelijkheden om stages te lopen, internationale schakelklassen (ISK) en het recht op studiefinanciering komen aan bod. Lees bijvoorbeeld de veelgestelde vragen, of informatie over wet- en regelgeving, ondersteuningsmogelijkheden en recente beleidsinitiatieven.

Interessante projecten

Verschillende onderwijsinstellingen en werkgevers hebben projecten rond opleiding, stage en werkervaring voor vluchtelingen. Hieronder vindt u een aantal van deze bijzondere initiatieven

Persoonlijke verhalen

Mohamad Baghdadi is geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit

Vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan het werk: zelfstandig worden en een 'normaal' leven opbouwen. 
Lees het verhaal van Mohamad 

Initiatieven

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.