Refugee Team

Het Refugee Team zet evenementen in de stad in om vluchtelingen naar werk te begeleiden.

Het team van vluchtelingen (statushouders) gaat als vrijwilliger aan de slag bij evenementen in Tilburg. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: evenementorganisatoren staan te springen om extra vrijwilligers en teamleden leren nuttige vaardigheden. Bijvoorbeeld logistiek, catering en beveiliging. Daarbij komen de leden van het Refugee Team in contact met nieuwe mensen en maken ze kennis met de Nederlandse werkmentaliteit.

Werk en opleiding

Samen aan het werk zijn bij een evenement geeft een compleet beeld van de teamleden. Het project koppelt teamleden die laten zien toe te zijn aan de stap naar werk aan het lokale bedrijfsleven. Overige teamleden krijgen hulp bij het vinden van een opleiding, stage of leer/werkplek. Wie niet geplaatst kan worden of nog niet toe is aan de volgende stap, stroomt door naar het volgende evenement.

Deze coach vormt tijdens het gehele traject de vaste begeleider. Na het evenement begeleidt de coach teamleden in een sollicitatieproces of een aanmeldingsprocedure voor een studie. Bovendien blijft hij of zij na een plaatsing betrokken als jobcoach voor zowel werkgever als werknemer.

In 2017 heeft het Team bij vier evenementen in Tilburg gewerkt (Obstacle World, Marathon Tilburg, Tilburg Ten Miles en de Warandeloop). Door het jaar heen hebben er 45 vluchtelingen meegewerkt. Van hen zijn er op dit moment zijn er 11 doorgestroomd naar een betaalde baan en 13 naar een stage of opleiding. In 2018 zal het team naast Tilburg ook in Eindhoven starten.

Achtergrond van het initiatief

Het Refugee Team is opgezet door More2Win, een organisatie die zich inzet om de maatschappelijke impact van sportevenementen te vergroten. In opdracht van de Provincie Noord-Brabant is More2Win gevraagd een concept te bedenken dat zodat sportevenementen een bijdrage kunnen leveren aan de integratie van vluchtelingen.

Jaarlijks worden er zo’n 600 sportevenementen in Nederland georganiseerd, die vaak moeite hebben met het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Daarnaast zijn er veel gemeenten die worstelen met vluchtelingen (statushouders) via de reguliere weg naar werk te begeleiden. Het Refugee Team brengt deze twee uitdagingen bij elkaar. Inmiddels is het Refugee Team een zelfstandige organisatie buiten More2Win.

 

Projectinformatie

Focus: Werk
Looptijd: Doorlopend
Website www.refugeeteam.nl
Contact: Martijn Berghman, 0627556366, info@refugeeteam.nl

Geactualiseerd januari 2017 

Nieuw initiatief?

Kent u een initiatief dat hier nog niet vermeld staat? Geef het door!

Meld initiatief

Meer initiatieven

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.