Bijzondere initiatieven

Stichting Nieuw Thuis Rotterdam

Stichting Nieuw Thuis Rotterdam wil 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning een nieuw thuis in Rotterdam bieden zodat ze zo snel mogelijk kunnen meedoen in de Nederlandse samenleving.

Aanleiding

De Verre Bergen is een filantropische organisatie die programma’s opzet voor een sterker en beter Rotterdam. Deze programma’s hebben met elkaar gemeen dat ze op een vernieuwende manier maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Een van die vraagstukken is het vluchtelingenvraagstuk.

De gemeente Rotterdam heeft een taakstelling om dit jaar 1751 vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak te geven binnen de gemeente en te helpen bij de inburgering. Met Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) wil De Verre Bergen daarin een rol spelen en kijken of een nieuwe aanpak daarin helpt.

SNTR richt zich op Syrische gezinnen. Omdat Syriërs op dit moment de grootste groep vluchtelingen in ons land zijn. Daarbij is het makkelijker een programma te maken voor een groep met dezelfde taal en cultuur. SNTR richt zich op gezinnen, omdat zij een veilig thuis voor kinderen belangrijk vindt.

Aanpak

SNTR zet zich ervoor in dat elke deelnemer van het programma binnen een jaar Nederlands leert. Op een niveau waarop deelnemers kunnen werken of een vervolgopleiding kunnen doen. Mensen leren de taal echt als ze die veel spreken. Met maatschappelijk begeleiders, taalbuddy's en bij (vrijwilligers)werk.

SNTR begeleidt de deelnemers van het programma intensief; om ze wegwijs te maken in de wijk en de stad, om ze te leren hoe bijvoorbeeld de gezondheidszorg werkt, of het onderwijs, om ze de Nederlandse regels uit te leggen en uiteindelijk (vrijwilligers)werk of (vervolg)onderwijs mogelijk te maken.

De Erasmus Universiteit onderzoekt of het programma er echt voor zorgt dat nieuwkomers Rotterdam als hun nieuwe thuis gaan zien, en of dat kostenefficiënt gebeurt.   

Samenwerking

SNTR werkt samen met onder meer de Gemeente Rotterdam, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland, verschillende taalaanbieders en bewoners- en wijkorganisaties. 

 

Projectinformatie

Focus: Taal en Onderwijs
Inburgering
Looptijd: Vanaf najaar 2016
Website: http://www.sntr.nl/
Contact: Katja Meertens
010 - 310 1100

Geactualiseerd mei 2016 

Nieuw initiatief?

Kent u een initiatief dat hier nog niet vermeld staat? Geef het door!

Meld initiatief

Meer initiatieven

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.