Bijzondere initiatieven

Coppernikkel en Cordaid

Coöperatie Copernikkel Den Bosch

Door samen te werken, versterk je elkaar en onderzoek je samen de mogelijkheden.

Doel

Veel mensen die nieuw zijn in Nederland hebben ondernemende kwaliteiten en ambities. Op eigen kracht een onderneming starten in een nieuw land is een grote stap. Bij coöperatief ondernemen kunnen deze mensen samen aan de slag. Binnen een coöperatie, of vergelijkbaar samenwerkingsverband, versterk je elkaar en onderzoek je samen wat mogelijk is. Met elkaar los je tegenslagen op.

Aanpak

Een goed voorbeeld van een bundeling van krachten is de coöperatie Copernikkel in Den Bosch. In deze coöperatieve vereniging zijn de bewoners van de gevarieerde wijk Boschveld de baas. Inwoners vanuit verschillende culturen, nationaliteiten, statushouders en Nederlanders werken samen en ondersteunen elkaar in het realiseren van producten en diensten. De BoschveldWereldkeuken, de Klussendienst, De Boschveldtuin, de Reparatiestraat, de NaaiMeetup, de Fietswerkplaats, Buurtman / Buurtvrouw en De Vrije PC zijn hier sprekende voorbeelden van. Waar dat mogelijk is, gaat het bij de verschillende bewonersactiviteiten ook om geld verdienen. De bewoners van Boschveld kunnen met hun activiteit een inkomen of een gedeelte daarvan bij elkaar werken. In sommige gevallen kunnen de activiteiten dienen als een springplank naar een betaalde baan. 

In aanvulling op de activiteiten in Den Bosch ondersteunt Cordaid ook een sociale coöperatie in Eindhoven. Cordaid wil dit in de toekomst ook op andere locaties gaan doen.

Ondersteuning

Cordaid heeft ondersteuning geboden bij het opzetten van deze en andere coöperaties verspreid over Nederland. Cordaid geeft advies op business plannen en biedt ondersteuning bij andere bedrijfseconomische kwesties. Daarnaast stelt Cordaid een klein startkapitaal beschikbaar voor de beginfase van de coöperatie.

Door middel van een groot netwerk van organisaties, zoals migrantenorganisaties, diaspora-organisaties en ondernemerskamers informeert Cordaid de coöperaties over de uitwisseling van goede praktijken.

Meer informatie

Bezoek een van de informatiemiddagen.

Nieuwsgierig geworden naar het opstarten van een coöperatie? Stuur dan een mail naar coin@cordaid.org

 

Projectinformatie

Focus: Werken en ondernemerschap
Looptijd: Doorlopend
Website: http://www.copernikkel.nl/
Contact: Mieke van Tilburg
mti@cordaid.org

Geactualiseerd juni 2017 

Nieuw initiatief?

Kent u een initiatief dat hier nog niet vermeld staat? Geef het door!

Meld initiatief

Meer initiatieven

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.