Minister Koolmees

Minister Koolmees verkort wachttijden inburgeringsexamen

08 februari 2018
Minister Koolmees schrapt een onderdeel van het inburgeringsexamen. Hiermee wil hij de wachttijden verkorten.

Voor nieuwkomers komt het eindgesprek van het onderdeel ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’ te vervallen. 

Tekort examinatoren 

Aanleiding voor het besluit is het tekort aan examinatoren. De wachttijd voor het eindgesprek is inmiddels opgelopen naar vijftien weken. Drastische maatregelen zijn nodig om de wachttijden fors omlaag te brengen, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.  

Oriëntatie arbeidsmarkt

Voorwaarde om het eindgesprek over te slaan, is dat inburgeraars kunnen aantonen dat ze minstens 64 uur onderwijs hebben gevolgd op dit onderdeel. ‘We schrappen het eindgesprek voor inburgeraars die aantoonbaar zelf aan de slag zijn geweest met hun oriëntatie op de arbeidsmarkt,’ zegt Koolmees. Het is volgens hem zaak dat inburgeraars zo snel mogelijk kunnen meedoen en aan het werk gaan. 

Inburgeringsexamen

Het huidige inburgeringexamen bestaat uit zes onderdelen: schrijven, lezen, luisteren, spreken, Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Inburgeraars hebben drie jaar de tijd om aan hun inburgeringsplicht te voldoen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.