Inburgeringstraject staat integratie van vluchtelingen in de weg

20 april 2018
Een groot deel van de vluchtelingen lukt het niet om het inburgeringsexamen binnen drie jaar te halen.

Oorzaak is het inburgeringstraject zelf. Dit staat in de zesde editie van deVluchtelingenWerk IntegratieBarometer van het Verwey-Jonker Instituut.

Ingewikkeld

Zo blijkt het inburgeringstraject te ingewikkeld voor veel vluchtelingen. Vluchtelingen moeten met een budget van 10.000 euro zelf veel regelen. Zij kunnen echter hun weg niet vinden. Vluchtelingen zijn nog niet bekend met de Nederlandse taal en instituties. Daarnaast zijn er veel aanbieders en ingewikkelde regels.

Sancties werken niet

Het opleggen van sancties werkt hierbij averechts. Vluchtelingen kiezen er bijvoorbeeld voor om geen (vrijwilligers)werk te zoeken, om zich volledig te concentreren op het halen van de examens. Terwijl een baan of vrijwilligerswerk hen juist zou helpen om de taal te leren en bekend te worden met de Nederlandse maatschappij.

Aan de wil ligt het volgens het Verwey-Jonker Instituut niet: vluchtelingen zijn over het algemeen erg gemotiveerd om Nederlands te leren. Niet omdat het moet, maar omdat dit de sleutel is om in te burgeren.

Ga naar de Vluchtelingenwerk IntegratieBarometer (website Verwey-Jonker Instituut)

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.